Говорилня
Разговори със себе си!

Научете се да приготвяте мусака!

Мусака. Българска национална кухня

Съставки:
500 гр. кайма
2 кг. картофи
2 гл. лук
5 ск. чесън
1 морков
3 домата
Червен пипер
Чер пипер
70 ml олио
Сол

За заливката:
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз

Приготвяне и сервиране:
Морковът и лукът се нарязват на дребно и се задушават се в олиото. Прибавя се каймата, нарязаният на ситно чесън и настърганите домати и се задушават. Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета и заедно със задушената кайма се изсипват в тава, като се прибавят подправките на вкус и ситно нарязаният магданоз. Залива се с толкова вода, колкото да покрие картофите. Пече се във фурна на 250º около половин час, до зачервяване. През това време се приготвя заливката от разбитите яйце с кисело мляко, брашно и малко вода. Мусаката се залива и се пече до зачервяване на заливката.

Мила ми Lenus, надявам се тази рецепта да те изпълни с желания и амбиции и ти трескаво да се втурниш да я изпълняваш! В противен случай ще съм принуден да ям отново каквото намеря! Ако искаш повече информация относно приготвянето на това страхотно ястие обещавам да се постарая. Ще те заведа на ресторант някога! 

21 коментара:

Kак да си направим бахур...
Стандартен комплект за бахур:
Тук му е мястото да кажа, че ние купуваме от кварталната касапница, чието качество е многократно и сигурно гарантирано. Какво обаче включва въпросният комплект:
- свински черва
- килограм бял дроб
- сърце
- флейки
- свински бузи
- едро смляна свинска кайма
*
стрък ситно нарязан праз
*
1 кафена чашка ориз
*
чер пипер
*
чубрица
*
по желание кимион и индийско орехче


Ох...като го прочетох тоя блог и много ми се прияде мусака. Добре, че мама много често прави мусака(около 1 път на месеца), та мога да се насладя на чудния и вкус.
Комшо, вече се наядох с основното ястие, а сега напиши, моля те, и някакъв десерт...нещо сладичко... та да е пълно менюто :)
А това ястие бахур истинско ли е? :D
Че ми се вижда малко странно и смешно.
..Трябва и него да го опитам. ;)


Здравей, комшо! Стига с това ядене. Мама винаги ще ти прави мусака, то не е важно, както не е толкова важен и интернет и моя блог и facebook ... Не трябва ли да правиш глупости в момента, грешки, да се влюбваш, да пееш в 3:00 сутринта под някоя тераса любовни песни, да те набият, да се напиеш да трупаш опит от погрешни стъпки, да се разочароваш, да се целуваш с момичета, да правиш опити за секс и т.н.. Де да знам някакси ми се струва, че прекалено много си се разучил... Мама и тати сигурно са много доволни от теб, но книгите не са всичко. Пробвай малко с художествена литература поне. Прочети Алескис Зорба на Никос Казандзакис. Гениална книга! Това примерно между излизането с приятели и ученето на езици и опитите ти да забиеш нещо свястно :). Изръсих пак всичкия акъл на земята, обичам да ръся! Толкова съм доволен, че отивам да си посягам пред огледалото :)))).


Хаха
Комшо, колкото и да ми говориш и упрекваш, при тези минусови температури навън, не можеш да ме изкараш от вкъщи!
Пък от изброените неща, влюбването(и нещата свързани с него) е най-възможното, а останалите просто не са в стила ми. Не съм като повечето младежи в България, които незнам изобщо дали имат някаква цел в живота, и чиито ежедневие се състои от: даскало(ако изобщо отидат) , спане, кафета, напиване и skype.
И аз те разбирам, че се учудваш, че има младежи, които четат блогове, вместо да пият и пушат в някой бар. Тези младежи не знам дали изобщо знаят за съществуването на блогове, но за съществуването на порно сайтове и на комптърни игри със сигурност знаят...все пак това е предназначението на компютрите, според тях.
А за темата за храната....нали знаеш, че щастието на мъжете минава през стомаха, както се казва. И аз също намирам време за приятни неща, но се старая да балансирам полезното с приятното...както и трябва да се прави.
Относно книгата...аз в момента чета Триъгълникът на Дракона, и една книга на английски език на Джейн Остин. Обещавам като ги свърша, да прочета и Алексис Зорба ;)
А по принцип, аз пак греша, уча се от грешките си, разочаровам се, правя лудории, но не това е най-важното за мен. Още съм млад...има още много да уча, и да си усъвършенствам мисленето. И аз също съм привърженик на това, че човек се учи доакто е жив, и човек се учи най-добре от опит и от грешките си. Ето затова, аз обичам да греша, и да правя гафове, но после поуката остава в мен за цял живот.
А междудругото ти също си още млад...така че и ти се преполага че вършиш лудории. ;)
Ох...май много се отклонихме от темата за мусаката. :D


Аз малко късничко се включвам в темата, но нали все пак за мен беше предназначена рецептата, не мога да остана безучастна. Със сигурност ще дойде знаменитият ден, в който ще забъркам една голяма мусака, но за бахура недей да възлагаш много надежди :-). Искам да опитам да направя и кекс и разни други такива неща, затова в най-скоро време очаквайте отзиви за първите ми кулинарни постижения, т.е. коминг суун :-).
Мишо, много ми харесаха нещата, които си написал, нищо че нямат връзка с мусаката. Не знам дали Митко е пял под нечия тераса при -10, но и на него му се е случвало всичко това, за което те съветва, и пак е успял да остане себе си - различен от всички други. Въпросът е да правиш това, което отговаря на теб самият и то винаги ще е нещо различно и уникално. Знам, че Митко ще ме обвини, че пиша глупости в момента. Не съм съвсем във форма. Но държа да кажа, че е на нашата възраст пак правим щуротии, каши, грешки и любов. И аз съм чела Остин на английски, налагаше ми се, но и ми допадна доста в крайна сметка. След като Митко ти препоръчва да четеш "Алексис Зорба", значи действително те харесва, така да знаеш :-).
Беше ми много приятно да изчета мненията за мусаката, наистина се амбицирах, но ще чакам и други рецепти. За кекс например...


А сега на Вашето внимание идва и дългоочакваната рецепта за МАСТИКА:
5л. спирт
5л.вода
400гр. захар
1 шише анасоново масло
листа от мента по желание
След като заврат водата, спирта и захарта, се прибавя маслото и се бърка докато се стопи. Подправя се с листата от мента.


Ето още една интересна рецепта, която случайно ми попадна. Досега не бях готвил това, но още сега ще отскоча до кухнята и ще опитам. Изглежда да е вкусно.

http://www.vbox7.com/play:d18df3be


Едва сега ти видях коментара, Lenus.
Тъй като имам температура, не мога да напиша нищо по-умно от 'Благодаря!' :)
Мерси, че си си направила труда даже да прочетеш коментарите ми.
А относно Джейн Остин... Аз сега чета 'Northanger Abbey'. И тъй като съм й голям фен, имам още три нейни книги, но всичките са на английски. Ако проявяваш интерес, с удоволствие бих ти дал някоя :)
P.S. Още чакаме комшията Митко да напише рецепта за кекс ;)


Димитър май престана да обръща особено внимание на блога, понеже е зает с други неща, но не пречи ние пък да продължаваме да пишем ;-). Мишо, искрено съжалявам, че имаш темепература, но се наявам до този момент вече да е паднала, времето навън е прекрасно и е грехота да се стои само вкъщи. С удоволствие ще заема някоя книжка на английски от теб, че съвсем е "ръждясал" и трябва да го реанимирам по някакъв начин (английския имам предвид). Имам нужда от интересно четиво при всички положения.
Благодаря на Данчо за рецептата за мастика, но май не й е сега сезонът, затова ще я запазим за по-топли дни. Все още чакам рецепта за кекс, затова не се скатавайте, ами пишете ;-).


О, Lenus, наиситна много ти благодаря за милите думи. Митко е наистина голям късметлия, че те е срещнал. :)
Права си, че времето наиситна се стопли вече, и наиситна ми е криво, че не мога да му се насладя.
А, ако книги на английски език ти трябват - аз съм човека - У нас имам буквално към петдестина книжки на английски :)
Най-известните автори, които имам са Остин, Джонатан Суифт, Артър Конан Дойл, Дикенс, Джеймс Джойс, Алан Мейли, Оскар Уайлд, Мери Шели(Франкенщайн), Стан Уошбърн, Артър Кларк, Едгар По и други.
Ти какви книги обичаш? :)
...И тва като го погледна отстрани - темата е 'Научете се как да приготвяте мусака' , а аз изброявам какви книги имам вкъщи -> ето това се казва уместен коментар хаха :D


Ама моля Ви се Lenus, защо ме наричате с измилени имена, аз все пак съм Анонимен. Нека спазваме някаква дистанция, това все пак е журналистика. Да не се налага и аз да си измислям имена...Светла например... (и не говоря за себе си). Освен това нищо не разбирате от мастика, мастиката няма сезон, тя е като любовта, винаги е добре дошла, но за жалост последствията са катастрофални.


Слагате в една метална купа бучките масло и ги разтапяте на слаб огън или на водна баня. След като са се разтопили напълно добавяте сухия канабис, след което усилвате малко огъня. Започвате да мачкате и бъркате цялата отвара. Лъжиците за приготвянето на картофено пюре са доста подходящи в случая. Важно е хубаво и енергично да мачкате, за да се разтвори максимално THC-то. Цялата битка продължава докато кашата почне да бълбука (ври). Тогава махате купичката от източника на топлина като продължите още малко да мачкате и бъркате. Докато маслото все още е в течно състояние прецеждате мазнината. Може в по-ситен гергир или в по-голяма цедка. Не е фатално ако останат дребни остатъци от канабиса, даже напротив...това ще подсили приятното усещане при консумация.
След това е важно да добавите все още горещата и течна мазнина към останалото тесто, което трябва да сте приготвили предварително.
По желание може да добавите малко ситно стрит сух канабис в сместа за по-добър външен вид.
Цялата тайна се крие в активното вещество на канабиса наречено тетрахидроканабинол (THC) Характерното за това вещество е, че се разтваря доста добре в мазнини. Именно това негово физично свойство позволява успешното му използване за приготването на чудни космически вкусотийки.
Можете да ползвате, която и да е рецепта за кекс като особеността идва в момента, когато трябва да сложите мазнината.
Забележки: Използвайте само добре изсушена марихуана. Ако използвате прясна, свежа или не добре изсушена, екстрактите, които ще се отделят в мазнината и в последствие ще попаднат в кекса ще придадат неприятен и направо гаден вкус, аромат и дъх.
Ефектът, който ще окаже консумацията на спейскейка върху вас е доста относителен и доста трудно предвидим. Във всеки случай няма да се случи нищо страшно. Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива.
Възможно е да се отпуснете и да почуствате цялостно успокоене и разпускане на организма в следствие на което да гледате един час в една точка. Възможно е да се развеселите и най-малкото нещо да прични бурен неконтолируем смях.
Моля имайте предвид, че "Анонимен" по никакъв начин не подтиква, подкрепя, одобрява, препоръчва употребата на марихуана под каквато и да е форма. Притежателите на марихуана отговарят сами за себе си и за действията си.


Този кекс ще да е хубав. Явно имате доста опит в кулинарията господин Анонимен! Благодаря за рецептата, някой ден може да я пробваме. А клипчето с практическите познания също не е никак лошо.


След познанията които добихме от коментарите по-горе (иде реч най-вече за кулинарните) смятам смело да предложа да се направи експеримент - като на пример мусака с марихуана или всеизвестния "боб с ганджа". Теста естествено да бъде оправдан със "в името на науката" а въздействието да бъде стриктно следено чрез технологията "самонаблюдение".

П.П. .... почвам нещо да се замислям и за т.нар. "друсан кебап"!!!


Анонимен, като за начало можеше да ми пуснеш някоя по-простоватичка рецепта ;-). Не че се плаша от предизвикателства, но все пак съм начинаещ кулинар, пък и може да срещна затруднение в набавянето на някои от съставките за кексчето ;-).
Мишо, изглежда действително четеш доста книги, за което дълбок поклон от мен. Чела съм приказките на Уайлд на английски, те са ми любимите, но беше преди доста време. Любимата ми е "Славеят и розата" :-). Можеш да ми дадеш някоя книга по твой избор, да ме изненадаш ;-). Времето пак се развали и е идеално за четене, така че чакам ;-).


I eto pyrwiq doma[en spasecacke ve4e e gotov, v po4ivnite dni ]e se provede i eksperimenta s konsumaciqta i posledstviqta. Ne stana to`no keks, po-skoro stanaha nqkolko spase-kurabii ili space-orehowki, no sum mnogo dovolen ot rezultata. Lenus, to i az imah problemi s namiraneto na nqkoi sustavki, ne mi stignaha qicata.


Анонимен, чакаме подробности за мястото и времето на провеждане на дегустацията!


Мишо, а ти къде пропадна? Хмз...


dnes 6te se opitam mai da napravq musaka :D


е аз вече правя мусаката по рецептата и определено ще се получи не че имам голям опит с готвенето но почти всякакви вкусотий мога да готвя да видим какво ще се получи :) успех на всички готвачи :)


Публикуване на коментар

facebook

Сътрудници

Recent Posts

Recent Comments


Followers