Мусака. Българска национална кухня
Съставки:
500 гр. кайма
2 кг. картофи
2 гл. лук
5 ск. чесън
1 морков
3 домата
Червен пипер
Чер пипер
70 ml олио
Сол
За заливката:
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
Приготвяне и сервиране:
Морковът и лукът се нарязват на дребно и се задушават се в олиото. Прибавя се каймата, нарязаният на ситно чесън и настърганите домати и се задушават. Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета и заедно със задушената кайма се изсипват в тава, като се прибавят подправките на вкус и ситно нарязаният магданоз. Залива се с толкова вода, колкото да покрие картофите. Пече се във фурна на 250º около половин час, до зачервяване. През това време се приготвя заливката от разбитите яйце с кисело мляко, брашно и малко вода. Мусаката се залива и се пече до зачервяване на заливката.
Мила ми Lenus, надявам се тази рецепта да те изпълни с желания и амбиции и ти трескаво да се втурниш да я изпълняваш! В противен случай ще съм принуден да ям отново каквото намеря! Ако искаш повече информация относно приготвянето на това страхотно ястие обещавам да се постарая. Ще те заведа на ресторант някога!
8 януари 2009 г. в 9:13
Kак да си направим бахур...
Стандартен комплект за бахур:
Тук му е мястото да кажа, че ние купуваме от кварталната касапница, чието качество е многократно и сигурно гарантирано. Какво обаче включва въпросният комплект:
- свински черва
- килограм бял дроб
- сърце
- флейки
- свински бузи
- едро смляна свинска кайма
*
стрък ситно нарязан праз
*
1 кафена чашка ориз
*
чер пипер
*
чубрица
*
по желание кимион и индийско орехче
12 януари 2009 г. в 12:04
Ох...като го прочетох тоя блог и много ми се прияде мусака. Добре, че мама много често прави мусака(около 1 път на месеца), та мога да се насладя на чудния и вкус.
Комшо, вече се наядох с основното ястие, а сега напиши, моля те, и някакъв десерт...нещо сладичко... та да е пълно менюто :)
А това ястие бахур истинско ли е? :D
Че ми се вижда малко странно и смешно.
..Трябва и него да го опитам. ;)
12 януари 2009 г. в 12:46
Здравей, комшо! Стига с това ядене. Мама винаги ще ти прави мусака, то не е важно, както не е толкова важен и интернет и моя блог и facebook ... Не трябва ли да правиш глупости в момента, грешки, да се влюбваш, да пееш в 3:00 сутринта под някоя тераса любовни песни, да те набият, да се напиеш да трупаш опит от погрешни стъпки, да се разочароваш, да се целуваш с момичета, да правиш опити за секс и т.н.. Де да знам някакси ми се струва, че прекалено много си се разучил... Мама и тати сигурно са много доволни от теб, но книгите не са всичко. Пробвай малко с художествена литература поне. Прочети Алескис Зорба на Никос Казандзакис. Гениална книга! Това примерно между излизането с приятели и ученето на езици и опитите ти да забиеш нещо свястно :). Изръсих пак всичкия акъл на земята, обичам да ръся! Толкова съм доволен, че отивам да си посягам пред огледалото :)))).
12 януари 2009 г. в 13:36
Хаха
Комшо, колкото и да ми говориш и упрекваш, при тези минусови температури навън, не можеш да ме изкараш от вкъщи!
Пък от изброените неща, влюбването(и нещата свързани с него) е най-възможното, а останалите просто не са в стила ми. Не съм като повечето младежи в България, които незнам изобщо дали имат някаква цел в живота, и чиито ежедневие се състои от: даскало(ако изобщо отидат) , спане, кафета, напиване и skype.
И аз те разбирам, че се учудваш, че има младежи, които четат блогове, вместо да пият и пушат в някой бар. Тези младежи не знам дали изобщо знаят за съществуването на блогове, но за съществуването на порно сайтове и на комптърни игри със сигурност знаят...все пак това е предназначението на компютрите, според тях.
А за темата за храната....нали знаеш, че щастието на мъжете минава през стомаха, както се казва. И аз също намирам време за приятни неща, но се старая да балансирам полезното с приятното...както и трябва да се прави.
Относно книгата...аз в момента чета Триъгълникът на Дракона, и една книга на английски език на Джейн Остин. Обещавам като ги свърша, да прочета и Алексис Зорба ;)
А по принцип, аз пак греша, уча се от грешките си, разочаровам се, правя лудории, но не това е най-важното за мен. Още съм млад...има още много да уча, и да си усъвършенствам мисленето. И аз също съм привърженик на това, че човек се учи доакто е жив, и човек се учи най-добре от опит и от грешките си. Ето затова, аз обичам да греша, и да правя гафове, но после поуката остава в мен за цял живот.
А междудругото ти също си още млад...така че и ти се преполага че вършиш лудории. ;)
Ох...май много се отклонихме от темата за мусаката. :D
17 януари 2009 г. в 0:49
Аз малко късничко се включвам в темата, но нали все пак за мен беше предназначена рецептата, не мога да остана безучастна. Със сигурност ще дойде знаменитият ден, в който ще забъркам една голяма мусака, но за бахура недей да възлагаш много надежди :-). Искам да опитам да направя и кекс и разни други такива неща, затова в най-скоро време очаквайте отзиви за първите ми кулинарни постижения, т.е. коминг суун :-).
Мишо, много ми харесаха нещата, които си написал, нищо че нямат връзка с мусаката. Не знам дали Митко е пял под нечия тераса при -10, но и на него му се е случвало всичко това, за което те съветва, и пак е успял да остане себе си - различен от всички други. Въпросът е да правиш това, което отговаря на теб самият и то винаги ще е нещо различно и уникално. Знам, че Митко ще ме обвини, че пиша глупости в момента. Не съм съвсем във форма. Но държа да кажа, че е на нашата възраст пак правим щуротии, каши, грешки и любов. И аз съм чела Остин на английски, налагаше ми се, но и ми допадна доста в крайна сметка. След като Митко ти препоръчва да четеш "Алексис Зорба", значи действително те харесва, така да знаеш :-).
Беше ми много приятно да изчета мненията за мусаката, наистина се амбицирах, но ще чакам и други рецепти. За кекс например...
18 януари 2009 г. в 6:42
А сега на Вашето внимание идва и дългоочакваната рецепта за МАСТИКА:
5л. спирт
5л.вода
400гр. захар
1 шише анасоново масло
листа от мента по желание
След като заврат водата, спирта и захарта, се прибавя маслото и се бърка докато се стопи. Подправя се с листата от мента.
18 януари 2009 г. в 6:51
Ето още една интересна рецепта, която случайно ми попадна. Досега не бях готвил това, но още сега ще отскоча до кухнята и ще опитам. Изглежда да е вкусно.
http://www.vbox7.com/play:d18df3be
18 януари 2009 г. в 12:30
Едва сега ти видях коментара, Lenus.
Тъй като имам температура, не мога да напиша нищо по-умно от 'Благодаря!' :)
Мерси, че си си направила труда даже да прочетеш коментарите ми.
А относно Джейн Остин... Аз сега чета 'Northanger Abbey'. И тъй като съм й голям фен, имам още три нейни книги, но всичките са на английски. Ако проявяваш интерес, с удоволствие бих ти дал някоя :)
P.S. Още чакаме комшията Митко да напише рецепта за кекс ;)
19 януари 2009 г. в 5:50
Димитър май престана да обръща особено внимание на блога, понеже е зает с други неща, но не пречи ние пък да продължаваме да пишем ;-). Мишо, искрено съжалявам, че имаш темепература, но се наявам до този момент вече да е паднала, времето навън е прекрасно и е грехота да се стои само вкъщи. С удоволствие ще заема някоя книжка на английски от теб, че съвсем е "ръждясал" и трябва да го реанимирам по някакъв начин (английския имам предвид). Имам нужда от интересно четиво при всички положения.
Благодаря на Данчо за рецептата за мастика, но май не й е сега сезонът, затова ще я запазим за по-топли дни. Все още чакам рецепта за кекс, затова не се скатавайте, ами пишете ;-).
19 януари 2009 г. в 9:09
О, Lenus, наиситна много ти благодаря за милите думи. Митко е наистина голям късметлия, че те е срещнал. :)
Права си, че времето наиситна се стопли вече, и наиситна ми е криво, че не мога да му се насладя.
А, ако книги на английски език ти трябват - аз съм човека - У нас имам буквално към петдестина книжки на английски :)
Най-известните автори, които имам са Остин, Джонатан Суифт, Артър Конан Дойл, Дикенс, Джеймс Джойс, Алан Мейли, Оскар Уайлд, Мери Шели(Франкенщайн), Стан Уошбърн, Артър Кларк, Едгар По и други.
Ти какви книги обичаш? :)
...И тва като го погледна отстрани - темата е 'Научете се как да приготвяте мусака' , а аз изброявам какви книги имам вкъщи -> ето това се казва уместен коментар хаха :D
19 януари 2009 г. в 10:36
Ама моля Ви се Lenus, защо ме наричате с измилени имена, аз все пак съм Анонимен. Нека спазваме някаква дистанция, това все пак е журналистика. Да не се налага и аз да си измислям имена...Светла например... (и не говоря за себе си). Освен това нищо не разбирате от мастика, мастиката няма сезон, тя е като любовта, винаги е добре дошла, но за жалост последствията са катастрофални.
19 януари 2009 г. в 10:43
Слагате в една метална купа бучките масло и ги разтапяте на слаб огън или на водна баня. След като са се разтопили напълно добавяте сухия канабис, след което усилвате малко огъня. Започвате да мачкате и бъркате цялата отвара. Лъжиците за приготвянето на картофено пюре са доста подходящи в случая. Важно е хубаво и енергично да мачкате, за да се разтвори максимално THC-то. Цялата битка продължава докато кашата почне да бълбука (ври). Тогава махате купичката от източника на топлина като продължите още малко да мачкате и бъркате. Докато маслото все още е в течно състояние прецеждате мазнината. Може в по-ситен гергир или в по-голяма цедка. Не е фатално ако останат дребни остатъци от канабиса, даже напротив...това ще подсили приятното усещане при консумация.
След това е важно да добавите все още горещата и течна мазнина към останалото тесто, което трябва да сте приготвили предварително.
По желание може да добавите малко ситно стрит сух канабис в сместа за по-добър външен вид.
Цялата тайна се крие в активното вещество на канабиса наречено тетрахидроканабинол (THC) Характерното за това вещество е, че се разтваря доста добре в мазнини. Именно това негово физично свойство позволява успешното му използване за приготването на чудни космически вкусотийки.
Можете да ползвате, която и да е рецепта за кекс като особеността идва в момента, когато трябва да сложите мазнината.
Забележки: Използвайте само добре изсушена марихуана. Ако използвате прясна, свежа или не добре изсушена, екстрактите, които ще се отделят в мазнината и в последствие ще попаднат в кекса ще придадат неприятен и направо гаден вкус, аромат и дъх.
Ефектът, който ще окаже консумацията на спейскейка върху вас е доста относителен и доста трудно предвидим. Във всеки случай няма да се случи нищо страшно. Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива.
Възможно е да се отпуснете и да почуствате цялостно успокоене и разпускане на организма в следствие на което да гледате един час в една точка. Възможно е да се развеселите и най-малкото нещо да прични бурен неконтолируем смях.
Моля имайте предвид, че "Анонимен" по никакъв начин не подтиква, подкрепя, одобрява, препоръчва употребата на марихуана под каквато и да е форма. Притежателите на марихуана отговарят сами за себе си и за действията си.
20 януари 2009 г. в 0:42
Този кекс ще да е хубав. Явно имате доста опит в кулинарията господин Анонимен! Благодаря за рецептата, някой ден може да я пробваме. А клипчето с практическите познания също не е никак лошо.
20 януари 2009 г. в 3:32
След познанията които добихме от коментарите по-горе (иде реч най-вече за кулинарните) смятам смело да предложа да се направи експеримент - като на пример мусака с марихуана или всеизвестния "боб с ганджа". Теста естествено да бъде оправдан със "в името на науката" а въздействието да бъде стриктно следено чрез технологията "самонаблюдение".
П.П. .... почвам нещо да се замислям и за т.нар. "друсан кебап"!!!
21 януари 2009 г. в 9:50
Анонимен, като за начало можеше да ми пуснеш някоя по-простоватичка рецепта ;-). Не че се плаша от предизвикателства, но все пак съм начинаещ кулинар, пък и може да срещна затруднение в набавянето на някои от съставките за кексчето ;-).
Мишо, изглежда действително четеш доста книги, за което дълбок поклон от мен. Чела съм приказките на Уайлд на английски, те са ми любимите, но беше преди доста време. Любимата ми е "Славеят и розата" :-). Можеш да ми дадеш някоя книга по твой избор, да ме изненадаш ;-). Времето пак се развали и е идеално за четене, така че чакам ;-).
21 януари 2009 г. в 23:28
I eto pyrwiq doma[en spasecacke ve4e e gotov, v po4ivnite dni ]e se provede i eksperimenta s konsumaciqta i posledstviqta. Ne stana to`no keks, po-skoro stanaha nqkolko spase-kurabii ili space-orehowki, no sum mnogo dovolen ot rezultata. Lenus, to i az imah problemi s namiraneto na nqkoi sustavki, ne mi stignaha qicata.
22 януари 2009 г. в 11:25
Анонимен, чакаме подробности за мястото и времето на провеждане на дегустацията!
24 януари 2009 г. в 15:14
Мишо, а ти къде пропадна? Хмз...
14 юли 2010 г. в 1:22
dnes 6te se opitam mai da napravq musaka :D
1 октомври 2011 г. в 7:57
е аз вече правя мусаката по рецептата и определено ще се получи не че имам голям опит с готвенето но почти всякакви вкусотий мога да готвя да видим какво ще се получи :) успех на всички готвачи :)
15 декември 2011 г. в 6:08
а как се прави боб
Публикуване на коментар